december 2015

Op onze tafel staat een krans. Ook rond. Er branden, ’s ochtends bij het ontbijt en ’s avonds wanneer we weer eten, drie kaarsjes. Mijn kinderen leven elke week toe naar het moment dat ze nog een kaarsje erbij aan mogen steken. Deze kaarsjes geven me het gevoel dat het niet allemaal zo donker is dan het buiten lijkt. Er spreekt verwachting uit. Dat voelen de kinderen ook. Want bij het aansteken van het vierde kaarsje wordt er iets geboren. In de aanloop naar het vierde kaarsje ervaar ik dat het wiel langzamer gaat draaien. Misschien komt dit doordat de dagen korter worden en het dus meer donker dan licht is. Maar misschien is het ook subtieler. Er verandert wat in de energie om me heen. Ik beleef alles intenser. Het voelt alsof de atmosfeer zindert om me heen. Een gevoel van statisch geladen zijn. Iemand gaf er laatst woorden aan door te zeggen dat het vergelijkbaar is met de energie van een geboorte. Zoals een huis waarin een pasgeboren baby ligt, omgeven kan zijn van een hele lichte, zachte sfeer waar je soms kippenvel van krijgt.

Misschien herkent u zich er niet in. Maar iedereen zal het met me eens zijn dat de beleving van dit seizoen, de periode rondom kerst, anders voelt dan de periode rondom 21 juni waarin alles bloeit en mensen meer naar buiten gericht zijn.

Het wiel draait rond en we nemen langzamerhand afscheid van 2015. Ik keer naar binnen en maak de balans op. Wat wil ik volgend jaar gaan doen. Een studie? ‘Meer meditatie’ en ‘minder moeten’ van mezelf. Daarbij hoop ik dat ik nog meer geïnspireerd ga worden de komende weken. We zijn nog niet bij de midwinter wende, de dag dat de nachten het langst zijn.
En het wiel is ook nog niet aangekomen bij de twaalf heilige nachten, de nachten van eerste kerstdag tot drie koningen.

Het Germaanse volk vierde deze periode al door het werk 12 dagen stil te leggen. Ze verbonden zich dan heel bewust met de natuur en gingen daarmee op zoek naar voortekenen voor het nieuwe jaar. Ook in het Christendom en de Antroposofie wordt deze periode gezien als een reis vanuit het donker naar het licht. Als je in deze periode je dromen onder de loep neemt, kun je daar de wegwijzers vinden voor jezelf voor 2016.

Ik sta open voor de kosmos en datgene wat zich wil openbaren. U ook?