juni 2016

Ik fiets naar mijn werk. Snel, want ik heb mijn dag weer te strak ingepland. Nog even dit en nog even dat.
Nu heb ik nog maar een half uur. Hoge doelen stellen en efficiëntie zijn mij eigen. Op het fietspad langs de drukke weg zie ik de auto’s langs me heen razen. Gelukkig heb ik nog net even de boodschappen kunnen doen en dat telefoontje kunnen plegen voor ik vertrok uit huis. Hè wat vervelend is die tegenwind.

In mijn hoofd ben ik met mijn to-do-list bezig. De omgeving om me heen wordt steeds groener. Mijn lijstje in mijn hoofd steeds langer. Een race tegen de klok want ik heb nog 5 minuten voor de vergadering begint. Het zandpad kronkelt en het wordt hobbelig. Jammer dat mijn versnelling van mijn fiets kapot is. Zo schiet het niet op.

Ineens ruik ik iets. Ik kijk om me heen. Nu kijk ik echt om me heen. Ik fiets langs een rij van bloeiende vlierbomen en seringen. Heerlijk die geur. Wat is het hier rustig trouwens. Ik ben nog maar 5 minuten van mijn werk.

Mijn blik valt op een oude man in de wei. Met een boerenpet schuin op zijn hoofd, leunt hij op een wandelstok. Hij staat stil. Kijkt voor zich uit over het land. Ondanks mijn snelheid is het of dit plaatje stil blijft staan in mijn hoofd. De man straalt tevredenheid uit. Hoeveel jaren zou hij de zomer hebben aanschouwd vanaf deze plek. Ooit was het weiland onderdeel van een boerderij met waarschijnlijk een aantal koeien. Misschien blikt hij wel terug op de tijden waarin hij dit land ploegde, zaaide, maaide en hooide. Nu is het prachtig bedolven onder boterbloemen, zuring en fluitekruid.

Ik blik met hem mee. Op mijn jeugd, waarin ik als meisje elke koe gedag zei die met zijn grote ogen aan de rand van het weiland stond. Geen enkele koe sloeg ik over. Dat vond ik zielig. De geur van pas gemaaid gras komt terug. En hoe die geur in een paar dagen veranderde in de geur van zongedroogd hooi.

Dank je lieve oude man. Dat ik even stilsta. Dat ik hierdoor nog net even zie hoe langs de bosrand een jonge ree een schuilplaats zoekt. Wat is het hier mooi! Heel tevreden kom ik precies op tijd aan op mijn werk.