maart 2016

Het licht is anders buiten en tegen tien uur is de nachtvorst heerlijk opgelost. Onder een blauwe hemel, die veelbelovend weer voorspelt vandaag, begin ik te spitten. De oude laag grond, waarin ik de sporen van het afgelopen jaar zie, keer ik om. Zo mag hetgeen wat geweest is dieper de grond in zakken om te verteren. Het zal een extra humuslaagje worden waarop nieuw leven gaat groeien dit jaar. Ik voel me dankbaar. Als ik een uur sta te werken met mijn blik naar beneden gericht, is het net of ik een gesprek voer met het wezen van de aarde. De aarde ademt. Na elke schep ademt het de zuurstof in en weer uit. Als alle grond zwart en egaal is, blazen we samen uit. Als zielsverwanten. Ik voel een parallel tussen haar en mij.

De aarde vergeet niet. Het draagt zijn verleden en wacht rustig met vertrouwen op de toekomst. Het is hetzelfde als de materie van een lichaam. Wat slaan wij op in ons lichaam? Deze week was ik bezig met mijn wortels en met name met de vrouwenlijn. Ik voel veel vrouwen uit vorige generaties achter me staan. Ze praten door me heen. Ook al zijn ze bijna allemaal overleden, ze leven nog in mij. Met name aan mijn lichaam voel ik dat. Zo kwam er een tante van mijn oma naar voren. Zij wilde graag gezien worden. Toen ik in gesprek ging met haar, zag ik hoe ze op jonge leeftijd het vertrouwen verloor in het leven doordat haar broertje verongelukte. Op dat moment sloot ze een deel van haar onbevangenheid en levenslust af. Zielsverlies heet dat ook wel in het Sjamanisme. Haar ziel wilde me laten zien hoe belangrijk het is om in contact te zijn met het kind in jezelf. Onbevangen genieten en dansend door het leven gaan. Op het moment dat ik deze pijn van haar mocht voelen, leek het te transformeren. Er kwam licht op haar en ook in mij. Mijn rugpijn leek daarmee te verlichten en ik voel sindsdien meer ruimte in mijn lijf.

Ons lichaam draagt herinneringen uit het verleden. Zonder het te weten mogen we verteren wat geweest is en met vertrouwen wachten op wat er naar ons toekomt.

Ik dank mijn tuin voor de inzichten en laat het rusten tot er een volgende stap gezet mag gaan worden.

 

 

 

Geheugen van de aarde